Tandarts

Filipa Gomes da Luz

 

In onze praktijk In Groningen bent u ook van harte welkom voor tandheelkunde zorg.
Onze zeer ervaren tandarts Filipa Gomez da Luz is erg rustig en neemt de tijd voor u om uw wensen en situatie te bespreken.

 

Soms wordt de tandarts jarenlang ontweken

Stap voor stap
Voor veel mensen blijft de stap om de tandarts te bezoeken groot. Soms wordt de tandarts zelfs jarenlang ontweken. Helaas ontstaan daardoor vaak problemen die het tandartsbezoek veel vervelender maken. Wij raden daarom aan om toch elk (half)jaar op controle te komen om problemen tijdig voor te kunnen zijn. Het is bij ons niet mogelijk om patiënt te blijven als u alleen voor spoedgevallen komt, dan sluiten onze visies niet op elkaar aan. Wij beloven u dat wij uw angst rustig en stap voor stap weg zullen nemen, zodat u nog jarenlang kunt genieten van een mooi en gezond gebit.
Wij streven niet alleen naar een onbezorgde en stralende lach, maar ook complete gezondheid. Gezondheid begint immers bij de mond. Wij zijn dan ook van mening dat zowel de behandelaar als de patiënt achter een behandeling moeten staan. Mocht dit niet zo zijn zoeken wij samen met u naar een andere oplossing waarbij dit wel het geval is.

Kindertandheelkunde

Vanaf 2 jarige leeftijd is het verstandig om uw kind mee te nemen naar de tandartspraktijk. Op deze leeftijd heeft het melkgebit zich bijna afgevormd en kan het kind langzaam wennen aan het tandartsbezoek. Uw kind kan rustig rondkijken en vertrouwd raken met de omgeving en onze medewerkers.
Vanaf twee jaar en zes maanden is het melkgebit meestal compleet en mag het kind zelf ook naar de tandarts voor controle. U als ouder kunt dan gewoon met het kind mee de behandelkamer in. Het is verstandig om uw kind voor te bereiden op het eerste tandartsbezoek en te vertellen wat hij/ zij allemaal in de praktijk kan aantreffen: de mooie stoel, de grote lamp, de tandarts en haar assistente. Op die manier zal uw kind vertrouwd raken met de tandarts.
Vaak is het beter om vooraf geen mededelingen te doen over de behandeling zelf. Vermijd de woorden als ‘pijn’ en ‘bang’, want hiermee maakt u uw kind juist onnodig onrustig. Bij vragen over de behandeling zelf kunt u deze het beste samen met uw kind aan de tandarts stellen. De tandarts kan dan zelf uitleggen wat er gaat gebeuren, zodat het kind ook niet voor vreemde verrassingen komt te staan.
Ook is het goed om te weten dat tandheelkundige zorg voor kinderen onder de 18 jaar volledig wordt vergoed door de zorgverzekering. Uitzondering hierop is orthodontie, implantologie en kroon en brugwerk. Dezen vallen alleen in uiterst uitzonderlijke gevallen onder de basisverzekering.

Gaatjes

Een tand of kies kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. De meest voorkomende oorzaken zijn tandbederf en breuk. De tandarts herstelt de beschadigde tand of kies met een vulling. De meest voorkomende vullingen van nu zijn van composiet. De vulling voorkomt verdere beschadiging en/of pijn en herstelt de functie van de tand of kies. Voorafgaand aan de behandeling wordt het indien nodig plaatselijk verdoofd.

 

Tandsteen/aanslag

Wanneer er sprake is van tandsteen of aanslag op uw tanden, kan onze tandartsassistente dit voor u verwijderen. Tandsteen kan op twee verschillende manieren worden verwijderd, namelijk met behulp van een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen afgeeft. Door het haakje te gebruiken wordt het tandsteen weggekrabd. Wordt het apparaat gebruikt, dan wordt het tandsteen losgetrild. Het verwijderen van tandsteen zorgt ervoor dat ontstoken tandvlees wordt aangepakt. Daarnaast voorkomt het gaatjes. Na een goede gebitsreiniging kan uw tandvlees zich weer herstellen en heeft u weer een optimale mondgezondheid.
Een slechte mondgezondheid heeft namelijk gevolgen voor het hele lichaam. Ook kan de assistente uw tanden polijsten om zo aanslag van koffie,thee,roken etc te verwijderen. Wilt u na het polijsten toch graag nog wittere tanden? kijk dan eens of bleken voor u een optie is.

Wortelkanaalbehandeling

Een tand of kies bestaat uit twee delen: de natuurlijke kroon en de wortel(s). Een wortel is in de kern hol. Deze holte wordt ook wel het wortelkanaal genoemd. Een wortel kan meerdere kanalen hebben. Deze zijn allen gevuld met pulpa: een verzamelnaam voor bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Wanneer de pulpa ontstoken is, kan dit leiden tot pijnlijke tanden of kiezen. De ontsteking kan een gevolg zijn van tandbederf, een lekkende vulling rand of een trauma na een val of stoot. Omdat de wortelkanalen verbonden zijn met het kaakbot via de wortelpunten, kan een ontsteking van de pulpa zich zelfs uitbreiden naar dit gebied. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel verwijderd, waarna de ontstane leegte gedesinfecteerd en opgevuld wordt. Het doel hiervan is om zo veel mogelijk bacteriën te doden, zodat de ontsteking niet kan terugkeren.Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurt dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.